Društvene i prirodne znanostiFeatured

Na odjeći Vikinga pronađeni natpisi “Allah” i “Ali”

Grupa švedskih naučnika sa Uppsala univerziteta na pogrebnoj odjeći, koja je pripadala Vikinzima, otkrila je riječi ispisane arapskim slovima.

Kako se navodi u uglednom magazinu “National Geographic”, naučnici su na odjeći otkrili riječi “Ali” i “Allah”, što je prvi takav slučaj u Skandinaviji. Grob u kojem je odjeća pronađena pripadao je ženi odjevenoj u svilu na lokalitetu Gamla Uppsala, sjeverno od Štokholma. Iako je pronađen 1970-ih, nikada nije detaljno istražen niti katalogiziran do prije nekoliko godina.

Riječi ispisane arapskim slovima otkrivene na pogrebnoj odjeći koja je pronađena u vikinškom grobu otkrila je švedska arheologinja Annika Larsson, koja je nerazumljive natpise povezala sa jednim prijašnjim putovanjem, gdje se prisjetila da je prilikom posjeta džamijama vidjela slične natpise. Nakon što je detaljnije istražila, otkrila je da je riječ o kufskom pismu.

Objasnila je kako su otkrili da su riječi bile utkane u srebrnoj niti na vrpci od svile, također, otkrivene su dvije kovanice koje potječu iz Bagdada.

Istakla je i kako su vjerovatno pokopni običaji iz vremena Vikinga bili pod utjecajem islama, kao i idejom o vječnom životu u raju, nakon smrti.

“U Kur’anu je zapisano da će stanovnici raja nositi odjeću od svile, što bi, zajedno s tekstom koji smo otkrili, moglo pomoći u objašnjenju široko rasprostranjene pojave svile u vikinškim grobnicama”, kazala je Larsson.

Dodala je kako ne može potpuno biti isključena mogućnost da su neke od tih osoba u grobovima bili muslimani.

Kontakti između Vikinga i muslimana su odavno poznati i u prethodnim višedecenijskim arheološkim istraživanjima pronađeno je preko 100.000 novćića, poznatijih kao arapski dirhemi. Također, DNA analizom utvrđeno je da neki od njih imaju dio perzijskih gena.

Također, 2007. godine, muzej u Yorkshiru otkrio je nedaleko od Harrogatea predmete na sedam različitih jezika i na kojima isprepliću motivi i učenje islama, kršćanstva i vjerovanja u Thora. U martu 2015. godine  otkriven je prsten koji je pripadoa vikinškoj ženi sa natpisom Allah.

Priredio: Resul S. Mehmedović

Tags

Related Articles

Close
Close