Australija: Primitivno pleme stvorilo religiju obožavanja aviona

652

Otočani nisu znali odakle dolaze avioni, zbog čega su počeli vjerovati kako su posljedica magije. Australske vlasti su religiju prvi put otkrile 1946. godine, a i danas postoji nekoliko različitih ‘avionskih’ religija

Religiju obožavanja aviona je pokrenula grupa ljudi koja je vidjela avione kako tokom Drugog svjetskog rata prelijeću preko Vanuata, udaljenog otoka u Južnom Pacifiku u Australiji.

Nakon što su piloti pomoću aviona dostavili hranu i namirnice otočanima, grupa je počela vjerovati kako će im Mesija donijeti robu. Zbog toga su svaki put kad bi vidjeli avion kako prelijeće gradili repliku, u nadi da će dobiti još ‘poklona’.

Otočani nisu znali odakle dolaze avioni, zbog čega su počeli vjerovati kako su posljedica magije. Australske vlasti su religiju prvi put otkrile 1946. godine, a i danas postoji nekoliko različitih ‘avionskih’ religija, prenosi Indy100.

Jedna od ‘avionskih sekti’ se naziva pokretom Johna Fruma zato što vjeruju da je Frum, izmišljeni vojnik iz Prvog svjetskog rata, Mesija kojeg je Bog poslao.

Astrofizičar, Dr. Richard Feynman je opisao kult u radu iz 1974. godine gdje je napisao: “Tokom rata su vidjeli kako avioni slijeću s puno robe i žele da se ista stvar dogodi i sada. Zbog toga su stvorili pistu, postavili su baklje uz pistu, napravili drvenu konstrukciju za muškarca da sjedi tu s dva drvena komada na glavi poput slušalica i babmbusovih šipki umjesto antena, on je kontrolor leta i čekaju da se avion spusti”.

“Sve rade ispravno. Forma je savršena. Sve izgleda onako kako je izgledalo prije. Ali, ne funkcioniše. Avioni ne slijeću. Nazivam ih naukom avionskog kulta jer slijede sve prividne propise i pravila naučnog istraživanja, ali im nedostaje nešto ključno, avioni ne slijeću”.

Ian Haworth, stručnjak za psihologiju kulta je za Indy100 izjavio: “Postoji 5 karakteristika koje čine kult. Kult je skupina koja koristi prisilne tehnike kohezije pomoću psihologije i drugih oblika.

“Smatram da ta grupa ne spada u kult prema našoj definiciji. Oni su usvojili sistem obožavanja”.

Haworth smatra kako skupina “više predstavlja sektu, a ne kult”.

“Sekte postoje u svim religijama, dok kultovi imaju piramidalnu strukturu s autoritativnom figurom na vrhu”, dodao je, piše Indy, prenosi Front slobode.

PODIJELI