Posljednji osmanski sultan rođen u neviđenoj raskoši – 1861.

Samo za pozlatu stropova palače gdje je budući sultan Mehmed VI. rođen utrošeno je oko 14 tisuća kilograma zlata.

Sultan Mehmed VI. – posljednji koji je vladao Osmanskim Carstvom, rođen je 14. siječnja 1861. godine. Bio je 36. vladar iz Osmanske dinastije. Puna titula Mehmeda VI. obuhvaćala je velik broj počasnih naslova, uključujući titule padišaha (perzijski naziv za cara) i kana nad kanovima, a ujedno je imao i uzvišenu funkciju kalifa Islama – što označava Muhamedova nasljednika/predstavnika.

Majka posljednjeg sultana bila je čerkeske narodnosti, podrijetlom iz okolice Kavkaza. Ime joj je bilo Gülüstü i umrla je svega tri mjeseca nakon što ga je rodila. Budući sultan rođen je u znamenitoj palači Dolmabahçe u Istanbulu, smještenoj točno na obali Bospora.

Ime te velike palače Dolmabahçe na hrvatskom jeziku znači punjeni vrt  što dolazi od činjenice da je teren za palaču napravljen tako da je zemljom nasipana obala Bospora, te je tamo isprva uređen svojevrsni vrt (park). Tu palaču u europskom stilu sagradio je otac Abdul Medžid I. nekoliko godina prije sinova rođenja. Za svoje doba bila je neviđeno raskošno uređena – samo za pozlatu stropova utrošeno je oko 14 tisuća kilograma zlata. Palača sadrži i najveći kristalni luster od češkog stakla na svijetu, te neobično kristalno stubište.

Dok je carstvo propadalo i grcalo u neimaštini, sultani su gradili ekstra luksuznu Dolmabahče palatu.
Dok je carstvo propadalo i grcalo u neimaštini, sultani su gradili ekstra luksuznu Dolmabahče palatu.

Mehmed VI. postao je sultan nakon smrti brata Mehmeda V. 3. srpnja 1918. godine od kojeg je naslijedio samo obvezu potpisivanja ponižavajućeg mira krajem Prvog svjetskog rata nakon čega je uslijedio rat s Grčkom u kojem su pobijedili turski nacionalisti predvođeni Kemalom Ataturkom.

Napokon, 1. studenog 1922. godine ukinuta je monarhija, a Mehmed VI. je svrgnut i protjeran iz zemlje. Prvo je otišao na Maltu, koja je tada još bila pod britanskom vlašću, a ostatak života bivši je sultan proveo većinom na talijanskoj rivijeri. Umro je u mondenom ljetovalištu San Remo 1926. godine.

Piše: Dražen Krajcar
Izvor: www.povijest.hr

Related Articles

Close
Close