Po njima su dobili nazive…

DŽON MONTEGJU IV VOJVODA OD SENDVIČA (1718 – 1792) – Pored nekih osobina, lord Sendvič je bio strastan kockar. Kada bi zasjeo da pika karte, ne bi prekidao partiju ni za živu glavu. Kada bi ogladnio, zatražio bi od sluge da mu između dvije kriške hljeba stavi parče mesa. To bi pojeo ne trepnuvši, baš kao što mi danas smažemo sendvič i ne razmišljajući o tome ko mu dade takvo ime.

KAPETAN ČARLS C. BOJKOT (1832 – 1897) – Nalazio se u službi vojvode od Erna sa zadatkom da od siromašnih irskih seljaka – zakupaca ubira neopravdano visoke dažbine. Njegove zahtjeve su seljaci tiho i mirno ignorisali – bojkotovali.

LUJ BRAJ (1809 – 1852) – Nesrećnim slučajem Braj je oslijepio već u trećoj godini. Naučio je da čita iz veoma nepraktičnih i glomaznih knjiga u kojima su slova bila uveličana i ispupčena. Već sa 15 godina osmislio je sistem pisanja i čitanja pomoću ispupčenih tačkica. To je Brajovo pismo, koja se i danas upotrebljava.

RUDOLF DIZEL (1858 – 1913) – Nemački inženjer koji je radio u Krupovoj fabrici, uspeo je da konstruiše motor sa unutrašnjim sagorijevanjem, baziran na kompresionom paljenju, a koji koristi jeftiniji naftin derivat nego što je to benzin. Zako dobismo dizel motore.

• ŽOSEF GILJOTIN (1738 – 1814) – Ovaj poznati pariški ljekar i poslanik u Parlamentu nije konstruktor poznate Giljotine. On se samo zalagao za to da se ovaj ‘humaniji’ metod izvršavanja smrtne kazne uvede umjesto vješanja ili odsijecanja glave mačem. Giljotinu je osmislio Dr. Antoan Luj, a napravio Tobias Smit.

KAPETAN VILIJAM LINČ (1742 – 1820) – Pošto mu je dodijalo haranje jedne bande razbojnika u okrugu Pitsilvanije, u američkoj državi Virdžiniji, Linč je uzeo zakon u svoje ruke i uhvatio i kaznio (naravno linčovao) bandite.

ŽAN NIKOT (1830 – 1897) – Dok je boravio u Portugalu, francuskom ambasadoru Nikotu dospjela je u ruke biljka duhana. Preneo ju je u svoju domovinu, gde je kasnije veoma uspješno poslovao duhanom i naravno – nikotinom.

MAJOR VIDKUN KVINSLING (1887 – 1945) – Poslije okupacije Norveške od strane fašističke Njemačke u II svjetskom ratu, Kvinsling je, kao vođa omražene stranke Nacionalnog jedinstva, postavljen na čelo zemlje. Njegovo prezime postalo je sinonim za sve domaće izdajice koje se stavljaju u službu okupatoru svoje zemlje.

ANTON ŽOZEF SAKS (1814 – 1894) – Nastavljajući tradiciju svoga oca, koji je u Briselu imao radionicu muzičkih instrumenata, Saks je konstruisao nekoliko instrumenata, od kojih je najpopularniji postao Saksofon.

ETIJEN DE SILUET (1709 – 1767) – Pokušavajući da ponovo postavi na noge rastom opustošenu francusku privredu, ministar Siluet je zaveo izuzetno visoke poreze, koji su, za divno čudo, najviše opterećivali bogatiji svijet. U roku od osam meseci, bio je primoran da podnese ostavku. Ime mu je uskoro postalo sinonim za promašene, prazne pokušaje i stvari, kao što je svijet iluzija i sjenki – silueta.

Related Articles

Close
Close