Ovo je djelo Titovih partizana

Na lokaciji Košnice blizu Celja slovenski arheolozi započeli su s ekshumacijom žrtava još jedne od masovnih grobnica partizanskih zločina na slovenskom teritoriju u vrijeme poraća.

Radovi na ekshumaciji jedne od triju jama u kojoj je prema pričanju lokalnih stanovnika zakopano 200 do 600 ubijenih nastavlja se, ali do sada otkopani kosturi ne potvrđuju pretpostavke da su žrtve civili iz Celja, ubijeni u svibnju 1945., naveli su stručnjaci koji rade na ekshumaciji.

Uz kosture je nađena vojnička oprema, iako se ne može isključiti da se u grobnici u donjim slojevima nalaze i civili, kazali su za mariborski dnevni list arheolozi.

Za sada uz kosture ubijenih nisu nađeni predmeti na osnovi kojih bi se moglo potvrditi jesu li ubijeni pripadali slovenskim ili hrvatskim ratnim postrojbama a nisu pronađene niti identifikacijske pločice koje su nosili pripadnici Wehrmachta, piše mariborska Večer.

komunisti-zlocini-2

Sondiranje i ekshumacija masovnih grobnica u Košnicama počela je 2010. godine, kad je u jednoj jami nađeno više od stotinu žrtava. Partizani su u grad ušli 10. svibnja, a  ranije pretpostavke bile su da su u Košnicama pobijeni i zakopani celjski Nijemci, ali i neki Slovenci iz toga grada.

Po predmetima koji su pronađeni u grobištu jasno je da među okrutno ubijenima ima i Hrvata te civila. Jučer je ekskuhamciju žrtava posjetila i novoizabrana saborska zastupnica Bruna Esih.

I ove fotografije dokaz su da je se o uočavanju s prošlošću ne smije prestati govoriti jer je povijesna istina preduvjet za bolji život u budućnosti.

komunisti-zlocini-7

komunisti-zlocini-3

Izvor: www.maxportal.hr

Related Articles

Close
Close