AktuelnostiFeatured

Kineski uvoz pao 19%

Uvoz u Kinu je u listopadu pao dvanaesti mjesec zaredom, što pojačava zabrinutost zbog stanja kineskog gospodarstva.

Uvoz najvećeg svjetskog trgovca robama pao je 18,8% na godišnjoj razini na 130,8 milijardi dolara, što je blago poboljšanje u odnosu na rujanski pad od 20,4% piše BBC.

Izvoz je pao 6,9% na 192,4 milijardi dolara, četvrti uzastopni mjesec, zbog pada međunarodne potražnje. Kina je tako ostvarila rekordni trgovinski višak od 61,6 milijardu dolara.

Kineske vlasti pokušavaju pretvoriti tamošnje gospodarstvo u ono vođeno potrošnjom, a ne izvozom, ali stalan pad uvoza pokazuje da domaća potražnja nije tako snažna kako Peking priželjkuje.

Vlasti su početkom godine postavile godišnji cilj rasta trgovine od 6%, no trgovina u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu je u prvih deset mjeseci pala 8%.

Ekonomisti smatraju da je rastu uvoza naškodila slaba domaća potražnja i pad cijena sirovina, a očekuju i probleme za izvoz u nadolazećem razdoblju.

Kineski predsjednik Xi Jinping je prošlog tjedna izjavio kako vlast može prihvatiti gospodarski rast sporiji od sadašnjih ciljanih 7%.

Dodao je da godišnji rast gospodarstva ne bi smio biti manji od 6,5% u idućih pet godina, ako Kina želi udvostručiti svoj BDP iz 2010. do 2020.

U listopadu su vlasti otkrile da je gospodarski rast pao na 6,9% u trećem tromjesečju, što je najslabije od izbijanja financijske krize.

Iako blago iznad očekivanja, najnoviji pokazatelji pojačavaju pritisak na vladajuće, nakon razočaravajućih podataka o inflaciji i proizvodnji.

 

Izvor: banka.hr

Tags

Related Articles

Close
Close