Tajland – jedina azijska zemlja koja je samostalno i svojevoljno sudjelovala u Prvom svjetskom ratu

Siam (današnji Tajland) sudjelovao je u Prvom svjetskom ratu samostalno i samoinicijativno kako bi osigurao dobre odnose sa svojim susjedima, Velikom Britanijom i Francuskom. Siam je rat Centralnim silama objavio 22. srpnja 1917. godine.

Zbog toga je Siam sudjelovao na konferenciji u Versaillesu i Ligi naroda, a ministar vanjskih poslova Devawongse uspio je izboriti restoraciju punog Siamskog suvereniteta. SAD su ispunile tu obvezu 1920., a Francuska i Britanija do 1925. Osim toga Siam je dobio i zarobljene njemačke brodove za trgovačku mornaricu.

Dodatni motivi za sudjelovanje u europskom Prvom svjetskom ratu bili su problemi Kralja Rame VI. Godine 1912. uspješno je ugušio pobunu koja je bila motivirana teritorijalnim gubicima nadzora nad Laosom i Kambodžom između 1889. do 1909. kao i miješanje u vojna pitanja.

Siam je poslao 1284 dobrovoljca pod zapovjedništvom generala Phya Pijaijarnrit na zapadnom frontu, uključujući 95 kvalificirana pilota i bolničku jedinicu. Uz Tajlanđane na zapadnom frontu se borilo i 140 000 Vijetnamaca koje su Francuzi unovačili u Indokini.

Piše: G.T.

Related Articles

Close
Close