Istraživanje pokazalo da sarkazam čini ljude tri puta kreativnijima

Iako neki smatraju glupima ljude koji svojim sarkastičnim komentarima vrijeđaju druge, novo istraživanje pokazalo je da su oni koji su skloni sarkazmu zapravo pametniji i kreativniji.

Istraživači s američkih poslovnih studija poput Harvarda napravili su cijeli niz eksperimenata kako bi analizirali na koji način sarkastični komentari utječu na našu kreativnost.

Nakon bizarnog testa punog trik pitanja poput: “Kako bi mogao zapaliti svijeću i pričvrstiti je na zid bez da vam po podu kapa vosak?”, ispitanici su pokazali puno bolje rezultate ako su se smjeli služiti sarkastičnim komentarima, ali i nakon što su čuli neke sarkastične komentare.

sark2

Ljudi koji su bili sarkastični, bolje su riješili test

“Shvatili smo da sarkazam može stimulirati kreativnost i niz ideja, analiza problema i donošenja rješenja koja su potpuno nova, a iskoristiva. Kao što je Oscar Wilde vjerovao, sarkazam može predstavljati nižu formu mudrosti, ali mi smo otkrili da sigurno potiče višu razinu razmišljanja”, komentirao je dr. Li Huang, vodeći istraživač na ovom projektu.

U eksperimentu je sudjelovalo tristo ljudi, a 64 posto njih koji su davali sarkastične komentare bili su u stanju smisliti kreativnija riješenja i završiti zadatak uspješnije.

Oni koji su osim toga i slušali sarkastične komentare imali su još bolje rezultate te ih je 75 posto uspjelo završiti zadatak. Možda zato da ne bi više morali slušati verbalne uvrijede, a možda zato jer im je mozak bio kreativno stimuliran.

Izvor: telegram.hr

Related Articles

Close
Close