Društvene i prirodne znanostiFeatured

Papa Sergius III – Najgori papa u povijesti

Papa Sergije III. bio je papa od 904. do 911. godine, u vrijeme feudalne anarhije u središnjoj Italiji. Smatra se da je potekao od rimske aristokratske obitelji, a istakao se ambicijom.

Smrću Teodora II 898. Sergije se u potporu dijela rimskog plemstva koje je vodio njegov otac Benedikt pokušao izabrati za papu, protivno željama cara Lamberta. Sergije je izabran, no izabran je i protivnički kandidat, Ivan IX. Lambert je Ivana instalirao kao papu, a Ivan je odmah sazvao sinod te ekskomunicirao Sergija i sve njegove sljedbenike. Lambert je zatim Sergija potjerao u Toskanu gdje su našli zaštitu lokalnog grofa.

Rim je nastavio biti nestabilan zajedno s papinstvom, a kaotično i problematično tadašnje stanje kulminiralo je antipapom Kristofom koji je silom zauzeo papinsko prijestolje 903. što je uzrokovalo pobunu plemstva pod vodstvom Teofilakta. Nakon uspješnog svrgavanja Kristofa koji je zatočen pozvali su Sergija da se vrati u Rim, a on je do i učinio uz potporu markgrofa Toskane, Adalberta II.

Postavši papom krajem siječnja 904. Sergije je navodno naredio (izvori su pristrani i ne slažu se) da se i Leo V. (kojeg je svrgnuo Kristof) i Kristof zadave, iako neki dokumenti tvrde da je Kristofa poslao u samostan, a pitanje je i je li Sergije osobno dao te zapovijedi ili su aristokrati dali u njegovo ime da se pragmatično osiguraju nakon što su imali konačno svojeg kandidata na Svetoj stolici.

Za svog sedmogodišnjeg pontifikata Sergije je brojne članove obitelji i podržavatelje namjestio na razne položaje u Crkvi kako bi učvrstio svoju poziciju. Navodno je kaznio Stjepana VI. koji je svog protivnika papu Formoza ekshumirao kako bi ga ponizio na posebnom sinodu tako što je ostavio uvredljiv napis na grobnicu Stjepana VI, iako se u početku pogrešno tvrdilo da je Stjepana VI. kaznio kako je i on kaznio Formozu – ekshumiravši njegovo tijelo i osakativši ga ispred sinoda.

Sergije je navodno imao ljubavnu aferu s kćeri Teofilakta Marozijom, a interesantno je da je njena majka gurala tu vezu. Navodni vanbračni sin je kasnije postao papaIvan XI. (931-955). I ta je pretpostavka problematična jer je Marozija dijete rodila kada je bila u braku s drugim čovjekom, no jako je neobično da se prvorođeni sin plemića šalje u samostan tako da je vrlo moguće kako je uistinu bio Sergijev sin.

Sergije je bio prvi papa kojeg se prikazuje s papinskom krunom.

Izvor: dnevno.hr

Tags

Related Articles

Close
Close