Najveće zanimljivosti o knjigama i bibliotekama

Najstarija odštampana knjiga je Biblija, koju je u njemačkom gradu Mainzu, oko 1455. godine, na pokretnoj štamparskoj mašini odštampao Johannes Gutenberg.Takođe, najprodavanija, ali i najrasprostranjenija knjiga na svijetu je isto Biblija, sa više od dvije milijarde prodatih primjeraka. Također, drži titulu i najviše prevođene knjige: na dvije hiljade i dvjesta jezika i dijalekata.
 
Najveća biblioteka na svijetu
 
U potrazi za dobrom literaturom najbolje je da se zaputite u biblioteku, a ako želite da se osjećate kao u raju, najbolje je da posjetite najveću od najvećih: američka Kongresna biblioteka u Washingtonu najveća je na svijetu, sa trideset miliona knjiga na skoro pet stotina jezika i više od pedeset i osam miliona rukopisa.
 
Najveća knjiga na svijetu
Najveća knjiga na svijetu
Knjiga dužine 3,2 metra, a širine dva, i teška oko 250 kilograma, izložena je na Međunarodnom sajmu knjiga u Havani 2010.godine.Izdavačka kuća iz Perua koja ju je izložila, nada se da će ova knjiga, “Najbolje od univerzalnih misli”, ući u Ginisovu knjigu rekorda.Na 160 ilustrovanih stranica sabrane su misli i aforizmi 2.000 ličnosti, od Konfučija do Gabrijela Garsije Markesa, preko Šekspira, Gandija i Majke Tereze.

Knjiga o himalajskoj državi Butan, čiji su autori članovi Instituta za tehnologiju u Masačusetsu, jedna je od najvećih na svijetu.To izdanje, pod nazivom “Butan: vizuelna odiseja kroz posljednje himalajsko kraljevstvo” (Bhutan: A Visual Odysey Acros the Last Himalayan Kingdom) objavljena je u izdanju čije su veličine 1,52 i 2,13 metara, a teška je 60 kilograma.
Jedna od najmanjih knjiga na svetu imena "Božja molitva", ima mere 5 puta 5 milimetara.
Jedna od najmanjih knjiga na svijetu imena “Božja molitva”, dimenzija 5×5 milimetara.
Japan tvrdi da je odštampao najmanju knjigu na svijetu sa stranicama veličine 0,75 mm koje ne mogu da se čitaju golim okom. Mikro-knjiga na 22 strane, „Šiki no Kusabana” (Sezonsko cvijeće), sadrži imena i monohromne ilustracije japanskog cvijeća poput trešanja i šljiva.„Topan printing”, koji izdaje mikro knjige od 1964, kaže da su slova široka samo 0,01 mm napravljena istom tehnologijom koju koriste stručnjaci u izradi novčanica za sprječavanje falsifikata.
Jedna od najmanja knjiga na svijetu je i novela ‘Kameleon” Antona Pavloviča Čehova, a dimenzije su joj samo 0,9×0,9 cm. Nastala je 1996. godine, ima 30 stranica i tri ilustracije, tiraž joj je 100 primjeraka, a povez u zlatu, srebru i koži, prošiven svilom.
Komplet koji sačinjavaju četiri knjige veličine oko pet milimetara, a na kojima piše da su najmanje knjige na svetu, u Srbiji poseduje Stanimir Miladinović iz sela Glavica nadomak Paraćina.
Vlasnik kompleta najmanjih knjiga na svijetu, Stanimir Miladinović iz sela Glavica nadomak Paraćina.

Komplet koji sačinjavaju četiri knjige veličine oko pet milimetara, a na kojima piše da su najmanje knjige na svijetu, u Srbiji poseduje Stanimir Miladinović iz sela Glavica nadomak Paraćina.

Prva knjiga nosi naziv „Volim te“, druga je molitva „Oče naš“, dok je u trećoj i četvrtoj štampana himna grada Berlina, odnosno Olimpijska himna.

Sadržaj svake od njih štampan je na sedam svjetskih jezika i nemoguće ga je pročitati bez upotrebe mikroskopa, ali je golim okom vidljivo da je moguće okrenuti svaku stranicu knjige. Takođe, na koricama knjige u kojoj je štampan „Oče naš“ nalazi se jasno uočljiv odslikani krst i ona se zbog ilustracije jedino izdvaja od ostalih.

– Štampane su u Nemačkoj, a povod njihovog izdavanja bila je neka od jubilarnih godišnjica Gutenbergovog rođenja. Njihov izdavač je bio Gutenbergov muzej u Majncu, a ja sam ih kupio na nekom buvljaku u Nemačkoj, i to vrlo jeftino, s obzirom na to da Nijemac koji ih je prodavao nije znao da proceni njihovu vrijednost iako su raritet – objašnjava Miladinović kako je došao do ovog neuobičajenog izdanja.

Ni on ne zna njihovu vrijednost niti koliko je Gutenbergov muzej štampao ovakvih knjiga.

Komplet koji sačinjavaju četiri knjige veličine oko pet milimetara, a na kojima piše da su najmanje knjige na svetu
Komplet koji sačinjavaju četiri knjige veličine oko pet milimetara, a na kojima piše da su najmanje knjige na svijetu.

Knjiga koja se samouništava ako se sporo čita

Jedna argentinska izdavačka kuća lansirala je neobičan koncept knjiga koje se samouništavaju ukoliko ih čitaoci odmah ne pročitaju.    

Jednom otvorena knjiga mora da se pročita najkasnije za dva mjeseca inače dolazi do njenog samouništenja. Projekat “El Libro que no Esperar Puede” (Knjiga koja ne može da čeka) lansirala je izdavačka kuća “Kadensija Eterna” s ciljem da promoviše mlade autore. Ove knjige moraju da se pročitaju u jednom “cugu”. Ne postoji mogućnost da se započne jedno poglavlje i da se zaboravi na knjigu, pa da se tek nakon nekoliko nedjelja ili mjeseci nastavi sa čitanjem.

“Ako ljudi ne čitaju njihove prve knjige, oni nikada neće izdati drugu”, navode promoteri ovog koncepta.

Samouništavajuće knjige se prodaju u plastičnoj ambalaži. Jednom raspakovane, tinta počinje polako da blijedi i čitaocu ostaje 60 dana da pročita priču do kraja. Nakon dva mjeseca, od knjige preostaju samo korice i prazne stranice.

U izdavačkoj kući “Kadensija Eterna” kažu da se samouništavajuće knjige izuzetno dopadaju čitoacima, navodeći da je cijelo prvo izdanje planulo sa samo jedan dan.

Knjiga vraćena poslije 288 godina

Ako se plašite da odete u svoju biblioteku jer već nekoliko dana kasnite s vraćanjem knjige, možete da se utješite najvećim svjetskim kašnjenjem, koje se mjeri u vijekovima: 288 godina. Biografija jednog njemačkog nadbiskupa pozajmljena je iz britanske univerzitetske biblioteke 1668. godine, a vraćena tek 1956. Kašnjenje, na sreću zaboravne mušterije (i njegovih nasljednika), nije naplaćeno.

Izvor: kameleonputnik.com/dialogos.ba

Related Articles

Close
Close